joi, 7 ianuarie 2010

Sa vorbim despre Rh

Dupa cateva zile de la aflarea vestii ca astept un copil, am vazut la stirile de la Pro Tv un material despre mamele cu Rh negativ. O doamna care a facut cunoscuta problema, spunea ca a gasit un vaccin necesar situatiei sale in Ungaria. Se mai mentiona in materialul respectiv ca vaccinul nu prea este disponibil in Romania.
Un gand ghidus mi-a trecut prin minte, ca ar fi posibil ca si eu sa am Rh negativ. La scurt timp mi-am facut analizele si ceea ce paruse o gluma s-a transformat inrt-una proasta, am grupa de sange A2 negativ.
Pana cand am ajuns la doctorul specialist, am citit pe Internet tot felul de articole, unele de domeniul cosmarului, altele incurajatoare. Vestea ca sunt posesoare a Rh-ului negativ nu a impresionat-o pe d-na doctor. Mi-a spus ca multe mamici din lume au acelasi "necaz" ca al meu. Recomandarea a fost sa realizez dozare de anticorpi frecvent (analiza care costa 32 RON). Atat, nimic despre vaccinul RhoGam.
In timp, am inceput cautarile vaccinului, si nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca in urma cu doi ani, in spitale, acesta se administra gratiuit. In prezent, trebuie sa faci excursii peste hotare daca vrei sa duci o viata linistita.
Exista si in Romania vaccin imunoglobulina anti D, insa nimeni nu zice despre el. Ca sa il gasesti e necesar sa iti pui capul la contributie si sa telefonezi la distribuitorii de medicamente. Ce am cumparat eu se numeste Rhophylac. Are aceleasi proprietati ca si RhoGam, insa nimeni nu il cunoaste. L-am gasit la Bucuresti, la o firma de distribitie medicamente. De asemenea se poate cumpara din farmaciile Doina.
Problema a fost solutionata cu pretul de 640 RON. Bebelusa mea are Rh pozitiv. In 72 de ore mi-am facut injectia si sunt linistita.
Ce este mai dureros e ca in trecut acest tratament era din partea statului, acum e un lux pe care nu toate mamele si-l pot permite, chiar daca platesc asigurarea de sanatate. Consecintele se vad la urmatorii copii care se pot naste cu deficiente sau morti. Nu e de mirare in ce fel de societate traim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu