joi, 11 martie 2010

La TV

V-ati uitat vreodata la postul de televiziune Discovery Travel & Living? Eu, de cand sunt in concediu de crestere a copilului, am urmarit emisiuni diverse. Unele sunt interesante, altele imi spala creierul.

Astazi am vazut o emisiune care m-a indignat, "Frumuseti miniaturale". Este un serial reality ce urmareste cateva fetite care participa la concursuri de frumusete  (?!). Copilele in varsta de 3, 6 si 7 ani sunt duse de mamele lor la competitii de Miss. 

Pregatirile pentru a aparea pe scena sunt complexe. Mamele lor le epileaza, le dau cu solutii autobronzante, le machiaza cu tot dichisul (fond de ten, pudra, gene false rimelate, blush,contur de buze, ruj), parului i se adauga mese sau se aplica o peruca, unghiile sunt date cu oja.  Daca nu as fi precizat varsta era ceva normal pentru o domnisoara cocheta, insa vorbesc despre copii pana in zece ani.

Competitia este impartita pe categorii de varsta. Am ramas socata cand am vazut ca se porneste de la zero ani. Mame cu pitici pe creier isi prezinta bebelusul de doua-trei luni la concursul de frumusete. Copilele de doi, trei sau patru ani apar machiate si imbracate ca niste papusi. Fac miscari atractive, transmit bezele juratilor in speranta ca vor castiga. 

In culise stresul este mare. Copilele obosite, trezite de la trei noaptea, indura niste chinuri inutile varstei lor. Drept urmare au un comportament haotic: plang, tipa isteric, fug. Toate acestea pentru ca niste mame americance supraponderale indopate cu fast-food vor sa traiasca prin fetitele lor visul de a lua un trofeu al frumusetii. Acestea ignora dreptul la copilarie si isi supun copiii unui efort inutil. 

Castigatoarele concursului isi doresc pe viitor sa devina Miss America. Daca sunt terorizate de mici si machiate de la varste fragede nu le dau sanse sa ramana frumoase pana la majorat. Prevad ca parul ars cu placa va alege sa plece de pe cap si sa le lase cu chelie. Ochii rimelati de la patru ani isi vor pierde stralucirea, iar tenul agresat cu creme se va rida.

Ma intreb de ce nu se sesizeaza protectia copilului de acolo. Ei nu au o clauza prin care sa protejeze pe cei mici sa isi traiasca copilaria conform unui grafic al normalitatii? Ori asa se scrie povestea de succes al frumoaselor americance? 

Un comentariu:

  1. Am vazut si eu mai demult astfel de imagini. Copii machiati isi pierd stralucirea, isi pierd acel element cei definesc: inocenta. Copii machiati din acele imagini nu mai au un aspect natural arata fals. Mi-e mila de ei. Mame cu fluturi in cap...

    RăspundețiȘtergere